10 съвета за ефективен уеб сайт за малкия бизнес, които е добре да не игнорирате

Независимо дали изграждате първия си уеб сайт или оптимизирате текущия си, всеки предприемач трябва да преразгледа това, което прави един малък бизнес уеб сайт изключителен.

Вашият сайт трябва да изпълнява следните задачи: да представя вашия бизнес, да улавя потенциални клиенти, да продава, да се изкачва органично към челните позиции в резултатите в търсачката,  да бъде свързан с всички ваши онлайн платформи, да бъде полезен.

В тази статия ще споделим 10 полезни съвета, които ще ви помогнат да минете от „Имам нужда от уеб сайт“, до „сайтът ми прави чудеса за моя бизнес“

1. Започнете с изготвянето на стратегия за уеб сайта

Всеки успешен уеб сайт има добре обмислена стратегия. Планът на уеб сайта ви трябва да отговори на следните въпроси:

 • Коя е вашата аудитория?
 • Каква е целта или целите на уеб сайта? (подредете ги по приоритет)
 • Каква функционалност ще има вашият уебсайт? (какво е “супер важно” и какво е „хубаво да го има“)
 • Каква информация ви е необходима? (какво искате да дадете на посетителите на уеб сайта)
 • С кои други уеб платформи ще се свърже сайтът ви? (помислете за промо страници, профили в социалните медии, публикации на други сайтове и други възможности за интеракции)
 • Как ще измервате успеха си? (подгответе се да следите резултатите с подходящ инструмент за анализ.)

2. Задайте ясна йерархия на страниците

След като сте разработили общите цели и план, следващата стъпка е да улесните посетителите на уеб сайта да намерят полезното за тях съдържание. За да направите това, уверете се, че йерархията на страниците ви е ясна.

Примерно, всеки уеб сайт е добре да има начална страница и след това се нареждат страниците „За нас“, „Продукти / Услуги“, „Свържете се с нас“, „Ресурси / Новини / Полезно/ Блог“, които са страници от най-високо ниво. По-конкретното и детайлно съдържание ще попадне тематично под тях

3. Направете го наистина (наистина) просто

Простият дизайн и текстът са от съществено значение за ефективния малък бизнес уеб сайт. Сложността, както предполагате, не помага за превръщането на посетителите в клиенти. Твърде много елементи на страницата водят до объркване.

Накратко, изчистените визуализации и текст имат най-голямо въздействие върху аудиторията ви.
И докато сме на темата за простотата, ключовото е да запазите минималната цветова схема. Два до три цвята е всичко, от което се нуждаете, за да повлияете.

4. Имайте добре дефинирани приканвания за действие (много важно)

Като малък бизнес, не е нужно да сте сдържани. Ясно посочете какво искате да правят хората.

Използвайте фрази като „Абонирайте се за нашия бюлетин“, „Запазете резервацията си сега“ или „Изпратете ни имейл за безплатна оферта днес“. Вашите форми и бутони трябва да бъдат видни и добре изглеждащи.

5. Изберете открояващ се дизайн

Искайте да се отличавате, определете стила си, брандирате се.

От променливи шрифтове до минималистични оформления, дизайнът на уеб сайта ви е от значение. Разгледайте някои от многото варианти и тенденции, които доказано работят добре за представянето на подобни на вашия продукт или услуга.
Ето няколко няколко тенденции за уеб дизайна през 2019 г.:

 • Динамична типография с различни шрифтове
 • Минимализъм
 • Анимация
 • Геометрични форми
 • Максимална достъпност

6. Направете уеб сайта си адаптивен за всякакви устройства

Над 60% (числото расте) от трафика от търсачките и социалните мрежи идва от мобилни устройства и ако сайтът ви да не изглежда перфектно на телефон, губите на момента повече от половината си посетители.

7. Оптимизирайте за органично търсене

Google има сложен алгоритъм с повече от 200 фактора за класиране на уеб сайтовете в мрежата.
Та, какво можете да направите, за да увеличите шансовете си за по-предни органични позиции в резултатите от търсенето въпреки увеличената сложност и конкуренцията?
Ето няколко основни SEO стратегии за вашите страници:

1 – Имайте поне 250 думи на страница. Дължината на копието е от значение за SEO. Текстът дава на “роботите” данни за преглед и индексиране за търсачките!

2 – Фокусирайте се върху ключовите думи. Първо, съсредоточете се върху оптимизирането на всяка страница от сайта си за една основна ключова дума или фраза.. Може много да си помогнете с някои безплатни инструменти за анализ и да намерите ключови думи с голям обем и ниска конкуренция.

Ето два примерни такива:

https://kwfinder.com/

https://keywordtool.io/

3 – Включете SEO елементи, като метаданни и ключови думи. След това интегрирайте основната ключова дума в следните елементи:

 • Метаданни: мета-заглавие, мета-описание и ключови думи
 • Тагове на заглавията (H1, H2, H3…)
 • URL (структурата на адреса)
 • Съдържанието на текста (оптимизирано копи)
 • Alt тагове (етикети на изображенията)

8. Направете всичко възможно сайтът ви да е бърз.

Няма да имате втори шанс да направите първо впечатление: Всичко започва със скоростта.
Представете си, че сте положихте много усилия, за да сте сигурни, че вашият сайт работи добре, има страхотен дизайн и структура и включва супер насочено, съответстващо и полезно съдържание.
Но това няма да първото изживяване, което посетителите / потенциалните клиент / потребителите ще изпитат с вашия сайт. Те ще трябва първо да го заредят, преди да получат достъп до това убийствено съдържание. Ако се зарежда по-бавно от 3 секунди, ще има значително отпадане и много по-малко хора ще посетят сайта ви. Всяка секунда е от голямо значение, тъй като реализациите рязко намаляват с всяка секунда по-дълго зареждане

Факти, поради които е добре да помислите сериозно за скоростта сайта си:

 • Скоростта на сайта е фактор за класиране
 • Бързите сайтове са по-лесни за обхождане от „роботите“
 • Сайтовете, които се зареждат по-бързо имат по-висок процент на реализации
 • Скоростта намалява процента на отпадане на посетители
 • Скоростта подобрява общото потребителско изживяване (по-малко объркване и стрес)

Всичко се свежда до това:
Подобрете скоростта на уеб сайта си, ако искате доволни клиенти и щастливи търсачки!

Какво може да направите:
Заложете на максимално оптимизирана за скорост платформа, използвайте добавки за кеширане и минимизиране на код и заявки, и не на последно място да изберете максимално бърза хостинг услуга съобразена с вашия бюджет. Избора на окомплектован и оптимизиран за скорост хостинг е много важно. Някои от най-добре работещите добавки, примерно LiteSpeed Cache работи само с най-новите поколения LiteSpeed сървърни решения, какъвто е и нашия избора за сайтовете, които ние хостваме.

9. Имайте 404 страница.

Опитвали ли сте някога да посетите на уеб страница и да получите странно съобщение, което гласи Грешка 404 с големи букви? Понякога дори и да не раберете, 404 страниците могат лесно да се превърнат в едно от най-често посещаваните места в сайта Ви. 404 страница се появява в няколко случая; Някой въвежда грешен URL адрес, уеб страницата е преместена и старият адрес не е пренасочен или сървърът е претоварен в конкретния момент.

Вместо да оставяте посетителите с едно “Опс”, може да ги зарадвате и да им отворите възможност да се възползват все пак от това, което предлагате:

 • Вкарвате лично отношение
 • Включвате форма за запитване и контакт
 • Добавете полезни връзки към ресурси и публикации
 • Предложете отстъпка

10. „HTTPS“ Задължително!

Забелязали ли сте, че някои сайтове започват с „http“, докато други започват с „https“? Има разлика между двата протокола за връзка и тя се буквичката „s“, която идва от “security” или „сигурност“.

Сигурността е от горещите теми и ако още не сте преминали към HTTPS протокол, е добре да го направите веднага. Всъщност Google обяви, че HTTPS сайтовете вече получават леко предимство при класирането, а скоро сайтовете останали на HTTP могат да спрат да се поддържат от новите версии на Chrome

За финал
Надяваме се, че тези 10 основни неща, някои от които сигурно сте чували, защото наистина са важни за един ефективен бизнес сайт, ще ви помогнат в планирането и в последващите ви действия за оптимизиране или за създаване на нов работещ уеб сайт за вашия бизнес.

Свържете се за безплатна консултация